V Evropě roste zájem o veganské verze tradičních receptů

Rychle rostoucí zájem o veganské verze české klasiky. Jak chutná svíčková bez masa a kde ji ochutnat?

Možná jste si všimli: i v menších městech dnes v restauracích najdete veganskou svíčkovou nebo guláš. Jen před pár lety to bylo téměř nemyslitelné, dnes jde o jeden z nejvýraznějších trendů v české gastronomii. Když jsem před pěti lety poprvé slyšel o veganském chlebíčku, myslel jsem, že podobné experimenty zůstanou výstřelkem. Teď už vím, že tyto variace mají pevné místo – a proč tomu tak je, se pokusím vysvětlit.

Veganství jako životní styl, ne jen dieta

Tradiční česká kuchyně? Maso, omáčky, knedlík. Jenže způsob našeho stravování se za posledních pár let dramaticky mění. Dnes už nejde jen o „salátový život“. Veganství v Evropě i u nás oslovuje nejen mladé, ale stále častěji také rodiny a starší ročníky.

Roli hraje ekologie, etika i zdravotní aspekty – zkrátka mnoho z nás hledá cesty, jak žít šetrněji k planetě i sobě. Výzkumy Eurostatu ukazují, že od roku 2020 narostl podíl lidí zvažujících veganství v Česku téměř o 18 %. Nejde o „úchylku pro pár nadšenců“, ale skutečně silný společenský posun.

vegan traditional czech food table

Jak se mění klasická česká jídla

Možná si říkáte: „Bez masa není guláš gulášem.“ Rozumím – sám pocházím z rodiny, kde je svíčková svátkem. Jenže nová generace kuchařů ukazuje, že i bez živočišných surovin může tradiční chuť zůstat. Klasické hovězí nahradil třeba tempeh, sója, houby nebo červená čočka, smetanu ke šlehání rostlinná alternativa, a výsledek? Překvapivě blízko originálu.

  • Veganská svíčková: Hustá omáčka z kořenové zeleniny, dochucená citronem, sójovkou a ovesnou smetanou.
  • Bezmasý guláš: Kombinace uzeného tofu a žampiónů, navrch typická výrazná paprika.
  • Bramborák bez vajec: Tajemstvím je cizrna, která perfektně nahradí pojivo.

Nejde jen o „náhražky“, ale o vyladěné, promyšlené recepty, které ctí původní suroviny a chuťový profil.

Praktické tipy, jak začít vařit vegansky doma

Přiznám se – skepticky jsem své první veganské lasagne vařil několik hodin. Nakonec zmizely ze stolu dřív, než bych čekal. Pokud se chcete do veganských verzí české klasiky pustit doma, pomůže vám pár jednoduchých pravidel:

  1. Správná dochucovadla: Tamari, uzená paprika, lahůdkové droždí a černá sůl – základ dobré veganské české kuchyně.
  2. Nebojte se experimentovat: Nemůžete nic zkazit. Pokud chybí vajíčko ve smažáku, zkuste aquafabu (vodou z cizrny).
  3. Zelenina do omáček: Mrkev, celer, petržel a cibule dodají tělu i chuť.

Rychle zjistíte, že většina receptů není o odříkání, ale o objevování nových možností.

cooking vegan czech recipes home kitchen

Restaurace jdou vstříc – kde ochutnat?

Za poslední dva roky se v Praze, Brně i Ostravě otevřely desítky podniků, kde můžete ochutnat precizně počeštěné veganské menu. I tradiční restaurace, jako je třeba Mlsná kavka nebo Tři ocásci, postupně zavádějí nové varianty jídel. Když to zkusíte ve vaší oblíbené restauraci, možná budete překvapeni, jak „nevegansky“ vlastně veganské chody chutnají.

Co čekat dál?

Jako někdo, kdo sleduje vývoj české gastronomie zblízka, si myslím, že „veganizace“ tradičních receptů nebude jen trendem, ale standardem. Poptávka roste, kuchaři se nebojí inovovat a zákazníci chtějí hlavně pestrost a chuť. Možná už letos ochutnáte veganskou verzi babiččina receptu – a nepoznáte rozdíl.

Pustíte se do experimentování, nebo už máte svou oblíbenou veganskou klasiku? Podělte se se mnou i ostatními v komentářích – a inspirujte další kuchařské experimenty!

Alison Rodden
Alison Rodden

Alison Rodden je talentovaná autorka, která se specializuje na tvorbu inspirativních textů o životním stylu, kreativitě a moderních trendech. Ve své práci kombinuje poutavý styl psaní s hlubokým porozuměním tématům, která oslovují široké publikum. Její články nabízejí čtenářům unikátní pohled a motivaci k objevování nových možností.

Articles: 155

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *