Proč sladkosti v říjnu zlepšují náladu podle psychologů

Proč na podzim mlsáme častěji? Co říká věda o sladkém a náladě v říjnu? Praktické tipy i fakta, které vás možná překvapí!

Znáte ten neodolatelný pocit, kdy vám na prahu podzimu v obchodě zavoní první čokoláda s dýňovým kořením? V říjnu se Češi pouštějí do sladkostí častěji než kdy jindy. Proč právě teď? Odpověď vás možná překvapí – a hodně napoví i studie psychologů.

Podzimní melancholie: Proč tělo samo žádá sladké?

Podzim sebou nenese jen voňavé svíčky a hřejivé svetry, ale také kratší dny a méně slunce. Právě změna denního světla vede k poklesu serotoninu, neurotransmiteru dobré nálady. Právě tehdy do hry přichází sladkosti. Podle výzkumu Masarykovy univerzity se během sychravých říjnových dní zvyšuje chuť na sacharidy a sladké – tělo je doslova používá k rychlému zvýšení hladiny serotoninu.

autumn comfort food sweets Czech

Věda za čokoládou: Co vám odborník neřekne v ordinaci

Možná vás překvapí, že konzumace čokolády opravdu krátkodobě zlepšuje náladu – a nejde jen o placebo. Hořká čokoláda obsahuje tryptofan, prekurzor serotoninu, a navíc uvolňuje endorfiny (tzv. hormony štěstí). Není náhoda, že v říjnu výrazně vzrůstají prodeje čokolád i sladkých pečiv. Samozřejmě, nejde o radu k bezhlavému mlsání – ale umírněná dávka si své místo v říjnu zaslouží.

Sladké rituály: Tradice, které drží pohromadě i v Česku

Možná si vzpomenete, jak jste jako děti v říjnu pekli s rodiči jablkový závin nebo perník. Tyto sladké rituály mají hlubší smysl, než by se zdálo. Zvyšují pocit bezpečí a posilují rodinné vazby – a právě uprostřed pošmourného počasí je tahle „sladká terapie“ často přesně to, co potřebujeme.

family baking Czech autumn sweets kitchentable

Jak na zdravější podzimní mlsání?

  • Hořká čokoláda – vybírejte s vyšším obsahem kakaa, méně cukru a více antioxidantů.
  • Ovoce s medem a skořicí – pečená jablka jsou voňavá a zahřejí vás lépe než kupovaný koláč.
  • Ořechy a semínka – do domácích musli tyčinek nebo perníků pro dlouhodobější pocit sytosti.
  • Pečení s rodinou – když už sladké, tak ať je to společný zážitek, který bezpečně zarazí vlastní podzimní splíny.

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit: domácí voňavý perník a půlhodina v kuchyni jsou nejlepší lék na šedivé odpoledne, jaký znám.

Závěr: Sladké v říjnu s rozumem (a klidem v duši)

Psychologové potvrzují to, co asi mnozí tušíme – sladké zážitky mají v říjnu své místo. Klíčem je najít balanc: potěšit chuťové buňky, nezapomenout na zdravý rozum a využít společné chvíle s blízkými. Možná letos zkusíte domácí štrúdl místo kupovaného bonboniéry? Podělte se v komentářích o své podzimní sladké tipy – inspirujeme se navzájem.

Alison Rodden
Alison Rodden

Alison Rodden je talentovaná autorka, která se specializuje na tvorbu inspirativních textů o životním stylu, kreativitě a moderních trendech. Ve své práci kombinuje poutavý styl psaní s hlubokým porozuměním tématům, která oslovují široké publikum. Její články nabízejí čtenářům unikátní pohled a motivaci k objevování nových možností.

Articles: 157

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *