Věděli jste, že čerstvé bylinky umí z obyčejného jídla udělat gurmánský zážitek, i když žijete v paneláku uprostřed Prahy? Možná si říkáte, že na pěstování bylinek je potřeba vlastní zahrádka, ale to je dávno překonané klišé. Stačí vám pár květináčů, trochu slunce na parapetu – a kuchyně se rázem promění v minizahradu. Přečtěte si, jaké chyby jsem už udělal za vás a proč už třetím rokem sklízím bazalku i v lednu!
1. Správný výběr bylinek: Začněte s nenáročnými stálicemi
Začít můžete klidně jen s tím, co běžně používáte do vaření. Ideální volbou na začátek jsou:
- Bazalka – roste rychle, miluje slunce i dostatek vody
- Pažitka – zvládne i severní okno a je vděčná za pravidelné stříhání
- Petržel – potřebuje víc trpělivosti, ale odmění bohatou chutí
- Máta – bacha, invazivní, raději oddělený květináč!
Překvapivě dobře fungují i mini verze rajčat nebo chilli, pokud vás bylinky nadchnou.

2. Světlo a poloha: I parapet na sever může fungovat
Bylinky nejlépe porostou na jižním nebo východním okně, ale není všem dnům konec, pokud takové nemáte. Sama jsem kdysi pěstovala meduňku v kuchyni bez slunce – rostla pomaleji, ale rostla. Zkuste alespoň:
- posunout květináče co nejblíž k oknu,
- otočit je čas od času,
- v zimě použít LED pěstební lampu (pořídíte od pár stovek Kč).
Největší chyba? Zalévat bylinky večer nebo nechat stát v podmisce vodu. Kořeny zahnívají a o sklizeň rychle přijdete.
3. Zálivka a výživa: Zapomeňte na ledovou vodu z kohoutku
Chcete opravdu aromatické lístky? Zalévejte odstátou vodou pokojové teploty, ideálně na ráno. Ze zkušenosti nedoporučuji minerálky a už vůbec ne tu studenou rovnou z lednice. Každá bylinka má raději trochu sušší půdu než přemokření, výjimkou je bazalka v horku.
Pokud je vám líto utrácet za hnojiva, zkuste obyčejné čajové sáčky nebo vodu z vařených brambor (vychladlou). Funguje překvapivě dobře!

4. Pravidelná sklizeň a střih: Bylinky chtějí “ostříhat”
Tahle rada mi kdysi změnila sklizeň o level výš: nestříhejte jen lístky, ale klidně celé výhonky, vždy nad párem listů. Rostlina pak zesílí, větví se a bude hustější. Nejvíc to platí pro oregano, bazalku a mátu.
5. Jak využít každý kout: Vertikální zahrádky, závěsné květináče i kelímky od jogurtu
Nemáte moc místa? Vyzkoušejte závěsné květináče nebo připevněte mini “zahrádku” na stěnu v kuchyni. Skvělý DIY tip: použijte kelímky od jogurtů a PET lahve s dírkami ve dně.
Bonus: Nejčastější chyby a jak jim předejít
- Přelévání vs. sucho – raději méně vody, více pozorování
- Bazalku nikdy nepokládejte na studený parapet v zimě
- Bylinky od supermarketu potřebují přesadit do většího květináče a přihnojit
Městská minizahrádka je překvapivě jednoduchá cesta, jak mít vždy čerstvé zelené na těstoviny, salát nebo čaj. Z doplňku kuchyně se rychle stane vaše malá radost i v hektických dnech.
Zkuste to a podělte se
Která bylinka vám doma nejdéle přežila? Tipy a fotky z vašich bytových “zahrádek” ráda uvidím v komentářích. Sdílejte, inspirujte se a ukažte, že i malý byt zvládne velké věci!









