Možná vás to překvapí, ale většina Čechů si ani neumí představit bábovku, perník nebo nadýchaný koláč bez pořádné dávky másla či oleje. Opravdu ale potřebujeme tolik tuku v pečení, pokud chceme, aby výsledek chutnal nebesky – a zároveň nebyl pro naše tělo noční můrou? Dnes prozkoumáme nové zdravé alternativy, jejichž chuť i výsledek nadchnou i zkušené pekaře!
Proč hledat alternativy k máslu a oleji?
Tuky v pečení zajišťují jemnost, vláčnost a plnost chutí. Ale všichni víme, že příliš mnoho nasycených tuků dokáže zamávat s cholesterolem i energií. Navíc se stále více lidí snaží péct tak, aby jejich koláče byly nejen dobré, ale i zdravější a lehčí na zažívání. Pravda je, že existují jednodušší a dostupnější cesty, než denně balancovat na hraně srdečních doporučení!
Čím nahradit máslo či olej v koláčích a muffinech?
Překvapivě snadno! Sepsal jsem pro vás ty nejlepší, ověřené i prakticky vyzkoušené možnosti:
- Řecký jogurt nebo tvaroh: Skvěle zvláčňuje těsto, přitom přidá i dávku bílkovin. Používejte 1:1 místo tuku, ovšem pozor u receptů s citlivou strukturou.
- Jablečné pyré: Taková finta pro vláčnost i přírodní sladkost, ideální do perníků, bábovek či bublanin. Nahrazuji až půlku tuku v receptu.
- Rozmačkaný banán: Nejen zdravější, ale navíc báječně voní. Krásně drží strukturu v muffinech či brownies (zvlášť když pečete pro děti).
- Dýňové nebo cuketové pyré: Zní to odvážně, ale do čokoládových dortů nebo vláčných perníků dává úžasnou jemnost a vláhu.
- Avokádo: Tady možná pekařský úlet, ale v čokoládových dezertech nahradí tuk neuvěřitelně jemně. Vyzkoušeno a potvrzuji – výsledná chuť je naprosto neutrální.
Praktické tipy: Co sledovat a čemu se vyhnout?
Ano, nahradit tuk znamená i lehce upravit recept a chtít po sobě trochu kreativity. Dejte ale pozor na pár věcí:
- Používejte neslazené pyré. Jinak bude koláč přeslazený.
- Hlídáte-li kalorie, s ovocným pyré, hlavně banánovým, snížíte tuk, ale zvyšte vlákninu i přírodní cukry.
- U krémů nebo lineckého těsta zůstaňte u klasiky – tam bez tuku dobré křehké těsto nevytvoříte.
Vlastní zkušenost: Kde s alternativami začít?
Přiznám se, že v rodině pořád slyším: „Koláč musí být s máslem, jinak to prostě není ono!“ Rozumím, ale moje zkušenost ukazuje, že třeba do obyčejné bublaniny nebo mrkvového dortu opravdu nemusíte dávat hromadu másla. Peču místo něj asi půl na půl s tvarohem nebo pyré. Výsledek je lahodný, vláčný a většinou mizí do druhého dne.
Moje nejoblíbenější variace? Jogurtové muffiny s polovinou porce klasického tuku nahrazeného jablečným pyré. Naprosto jednoduché, rychlé a kupodivu všichni chválí, i ti, kdo předtím říkali: „Já zdravé pečení neuznávám!“
Chcete to zkusit?
Vezměte příště svůj oblíbený recept a zkuste v něm nahradit aspoň polovinu másla za některou z těchto zdravějších alternativ. Uvidíte, že výsledek překvapí nejen vás! Schválně – kdo z vašich blízkých si toho vůbec všimne?
Máte vlastní tip, jak pečení s méně tukem vyšperkovat? Napište své osvědčené triky do komentářů nebo je nasdílejte se svými přáteli.