Evropské trendy v podzimním pečení podle kuchařů

Objevte nejnovější evropské trendy v podzimním pečení, tipy šéfkuchařů a nové kombinace chutí pro rok 2024.

Podzim voní jinak. Cítíte v něm skořici, hřejivé jablko nebo neodolatelný dýňový koláč? Všimli jste si, jak se každý rok objeví nový trend, který zaplní sociální sítě, a v kavárnách se tvoří fronty na konkrétní podzimní dezerty? Letos jsou trendy v evropském pečení opravdu inspirující a přinášejí překvapivé kombinace i moderní twist na klasiku. Co byste letos rozhodně neměli přehlédnout, pokud pečení berete vážně (anebo jen rádi mlsáte)? Zeptal jsem se zkušených českých i evropských kuchařů. Výsledek vás překvapí!

Nové ingredience: Proměna klasiky

Jestli milujete linecké nebo štrůdl, věřte, že právě letos se objevuje záplava zdravějších surovin: pohanka, špaldová mouka, kokosový cukr nebo veganské alternativy másla či mléka. Například ve Francii experimentují s jemnou kaštanovou moukou, Italové sahají po olivovém oleji tam, kde dřív hrálo prim máslo. Výhoda? Sladké pečivo je nejen chuťově zajímavější, ale i lehčí pro žaludek a překvapí i hosty, kteří sledují trendy v nutričních hodnotách.

european autumn baking with fresh ingredients

Koření, které dělá podzim podzimem

  • Kardamom – nejen do skandinávských šneků, ale i do českého štrůdlu.
  • Piment a badyán – trend mezi vídeňskými cukráři, přidá hloubku i obyčejné buchtě.
  • Slaná verze perníku – místo cukru poklidně zkoušíme i parmazán či slanou ricottu v perníkovém těstě.

Osobně jsem letos několik dezertů s novým kořením už ochutnal a pravda je, že dávají starým receptům zcela jiný rozměr. Zkuste například k dýňovému koláči trochu čerstvě namletého černého pepře – budete příjemně zaskočeni.

Slow baking: Více času, více chuti

Popularita “slow bakingu” letos roste hlavně v Německu a Nizozemsku. Peče se v nižších teplotách a často s delším kynutím. Výsledek? Intensivnější vůně, jemnější struktura a chleby i koláče vydrží déle měkké. Třeba tradiční žitný chléb s perníkovým kořením je na víkendovou snídani úplně jiný level!

artisan bread baking autumn style

Barvy, struktury, kreativita

Trendovou vychytávkou letošního podzimu jsou otevřené koláče (galette) plné podzimního ovoce i zeleniny: od fíků přes dýni až po červenou řepu. Kuchaři radí nechat okraje neupravené, těsto trochu “rozcuchané” – právě tahle syrovost je neuvěřitelně lákavá na pohled i chuť.

  • Dejte šanci málu cukru – podzimní ovoce má dost sladkosti samo o sobě.
  • Pečte v menších formách, servírujte jednotlivé minikoláčky – evropský trend “mini je in”.
  • Nebojte se kombinací, které by vás nikdy nenapadly: hruška & rozmarýn, jablko & tymián, švestka & balsamico.

Praktické tipy pro vaše domácí pečení

Neopakujte každý rok to samé. Inspirujte se evropskými šéfkuchaři a zkuste malou změnu v receptech. Nejen, že překvapíte sebe, ale i rodinu nebo přátele.

  1. Přidávejte sezónní koření do osvědčených rodinných receptů.
  2. Testujte nové základní suroviny: celozrnnou či mandlovou mouku, třtinový cukr, dýňové pyré.
  3. Experimentujte s ozdobou: ořechy, sušené květy, jedlé kaštany.

Podzimní pečení – více než jen jídlo

Upřímně řečeno, právě podzimní pečení mě vždycky donutí zpomalit, užít si čas v kuchyni a zamyslet se, co ještě lze vylepšit. Nechci, aby byla kuchyně vnímána jako místo, kde “musím” – s trochou inspirace se právě teď mění v prostor pro radostné experimenty a sdílení. Pečte letos trochu jinak – a podělte se v komentářích, co vám opravdu sedlo!

Alison Rodden
Alison Rodden

Alison Rodden je talentovaná autorka, která se specializuje na tvorbu inspirativních textů o životním stylu, kreativitě a moderních trendech. Ve své práci kombinuje poutavý styl psaní s hlubokým porozuměním tématům, která oslovují široké publikum. Její články nabízejí čtenářům unikátní pohled a motivaci k objevování nových možností.

Articles: 155

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *